Naar schatting heeft 75% van de Nederlandse huishoudens een balkon of terras. Een plek waar het met lente- en zomerzon prima vertoeven is. Aan de vooravond van het nieuwe buitenzitseizoen heeft Mooiwatplantendoen.nl een onderzoek gehouden onder balkon- en terrasbezitters. Belangrijkste conclusie: planten zijn sfeerbepalend op balkon en terras. Daarnaast blijkt Nederland redelijk tevreden over eigen balkon of terras, ook verticaal te tuinieren en een duidelijke voorkeur voor bloeiende planten te hebben.

Tevredenheid

De Nederlander geeft het eigen balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 6,7. De tevredenheid neemt per leeftijdscategorie toe: van een gemiddeld rapportcijfers van 5,9 (18-34 jaar) tot een 7,3 (55 jaar en ouder). Op de vraag of planten voor een positieve, prettige sfeer zorgen op het balkon of terras antwoordt maar liefst 86% met ‘ja’.

Liever kleur

Op balkon en terras zijn bloeiende planten verreweg favoriet (61%) gevolgd door groenblijvende planten (25%) en ‘kruiden & fruitboompjes’ (8%). Slechts 6% van de Nederlanders wil geen planten. De vijf populairste bloeiende planten voor balkon en terras (op basis van cijfers van veiling Royal FloraHolland april 2016) zijn: hortensia, geranium, Calla, Spaanse margriet en Mandevilla.

Trend: verticaal tuinieren

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 34% van de Nederlanders ook verticaal tuiniert, een ontwikkeling die tevens terug komt in de groentrends van 2016. Ivo van Orden van Mooiwatplantendoen.nl: “Het probleem van beperkte vloerruimte op balkon of terras kan eenvoudig worden opgelost door schuttingen, relingen of muren te voorzien van planten. Zo creëer je toch een groene omgeving zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld zit- of bewegingsruimte. Planten als hanggeraniums, Lobelia’s en Fuchsia’s bijvoorbeeld zijn door hun hangende groeiwijze ideaal. ”

verticaal_tuinieren

Koopgedrag

De meeste mensen (52%) besteden jaarlijks tussen de 10 en 50 euro aan balkon- en terrasplanten. Zo’n 38% geeft tussen de 50 en 250 euro uit. Ouderen besteden relatief meer aan planten dan jongeren. 84% van de plantenkopers gaat wel eens naar het tuincentrum terwijl plantenwebshops nog onbekend lijken. Slechts 2% koopt online wel eens balkon- en terrasplanten. Behalve in het tuincentrum worden planten ook gekocht bij supermarkten (22%), bouwmarkten (21%), bloemisten (17%) en op de markt (17%). Het tuincentrum wordt gemiddeld 3 à 4 keer per jaar bezocht.

Meer planten

Van Orden: “Via Mooiwatplantendoen.nl willen we consumenten laten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen. Met bloeiende planten op het balkon of terras ziet het er niet alleen zomers uit maar voel je je bijvoorbeeld ook prettiger en blijer. Bovendien is ‘balkonieren’ goed voor de biodiversiteit. Ook vlinders en honingbijen genieten van veel bloeiende planten en tanken er graag nectar. Geef planten dus niet alleen een plekje in de tuin, maar ook op je balkon of terras.”

hibiscus

Terrasplant van het Jaar 2016: Hibiscus

 

Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2016

Op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl heeft een groene vakjury zich gebogen over de vraag welke planten deze zomer niet mogen ontbreken op het balkon en terras. De veelzijdige geranium en de exotische Hibiscus zijn door de deskundigen uitgeroepen tot respectievelijk Balkonplant en Terrasplant van het Jaar 2016.

geranium

Balkonplant van het Jaar 2016: Geranium

 


Marktonderzoek

Het Balkon & Terrasonderzoek 2016 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl. Van de initiële 1.309 respondenten bleken 925 een balkon en/of terras te bezitten. Het marktonderzoek werd begin april 2016 gedaan. Meer informatie over planten en inspiratie voor balkon, terras en tuin vind je op Mooiwatplantendoen.nl.