Gezellig: op je terras of balkon zitten met groen van binnen. Het staat verrassend en origineel en voor je binnenstebuiten planten is het een fijne zomerkuur. 

Je tuin als tweede huiskamer 

Deuren open, lekker in en uit lopen en de binnenstebuiten planten mogen mee, want ze gedijen zowel binnen als buiten. CallaCampanulaCelosiaballonklokje (Platycodon) en potlelie vormen het kwintet dat samen de geur, kleur en zwier van de zomer in je huis en tuin brengt. Prachtige kleuren, heel veel bloemen, vormen waar je mond van open valt (naar de doolhofkam van Celosia kun je uren kijken!) en je kunt het net zo sereen of kakelbont maken als je wilt.

Binnenstebuiten-planten-05-2017-05 - kopie - kopie

Oase achter de voordeur 

Steeds vaker lopen huis en tuin in elkaar over, denk maar aan buitenkeukens, sedumdaken en groene binnenmuren. Zo’n privé-ecosysteem hoeft niet per se verantwoord groen te zijn, het werkt net zo goed met kleuren. Met binnenstebuiten planten kun je je uitleven van onschuldig wit en zonnig geel, tot Mediterraans lila en zuidelijk geel-oranje-rood. Het prikkelen van de zintuigen hoort bij deze woonstijl en reken maar dat de kleuren van Calla en Celosia en het aroma van lelie daar een handje bij helpen. Zo creëer je je eigen paradijs om je in op te laden.

 

Bloeiende mooimakers 

Alle binnenstebuiten planten zijn stuk voor stuk natuurlijke sieraden. Calla is een gestileerde schoonheid met een sexy kelk, Campanula en ballonklokje trakteren je op honderden schitterende klokjes. Bij Celosia kun je kiezen uit pluimen en wonderschone kronkelbloemen in kleuren als felpaars, knalroze en vlammend rood. En statige potlelie biedt heel veel groen met een kroon van majestueuze bloemen die een schitterende tekening hebben.

 

Binnenstebuiten-planten-05-2017-04 - kopie - kopie

Stylen in je eigen smaak 

Met zoveel keuze in kleur kun je heerlijk stylen in je eigen smaak. Laat de tinten bijvoorbeeld oplopen van rustig wit en geel naar steeds feller buiten, voor een mooie zichtlijn. Of creëer met verschillende planten in dezelfde kleuren fraaie hoekjes: potlelieCampanulaCelosiaballonklokje en Calla in verschillende tinten roze of wit vormen bijvoorbeeld een spectaculaire combinatie.

 

Verzorging binnenstebuiten planten 

  • Binnenstebuiten planten staan graag licht, maar liefst niet in de volle zon.
  • Met een lichtvochtige kluit en eens per week wat plantenvoedsel bloeien ze extra mooi en lang.
  • Uitgebloeide bloemen kun je weghalen, zo houden de planten een frisse uitstraling.

Werelds gezelschap 

Afgezien van tropische Celosia en Zuid-Afrikaanse Calla komen de binnenstebuiten planten vooral voor op het noordelijk halfrond. Ze zijn niet bestand tegen kou, maar kunnen de Europese zomers prima hebben. Voor allemaal geldt dat ze al eeuwen in het wild groeien, maar door speciale kweektechnieken optimaal geschikt zijn gemaakt voor het opvrolijken van je huiskamer en zomertuin.

Binnenstebuiten-planten-05-2017-8 - kopie - kopie

 

Binnenstebuitenplanten trivia 

  • Volgens oude verhalen dronken de goden uit de kelk van Calla.
  • De vijf bloemblaadjes van ballonklokje doen denken aan een pentagram en staan voor de vijf Taoïstische elementen: hout, water, vuur, metaal en aarde.
  • Celosia staat voor humor, warmte en stoutmoedigheid, het is de plant die je geeft aan een vriendin die een duwtje in de goede richting kan gebruiken.
  • Volgens de mythe had de godin Venus een spiegel die uitsluitend schoonheid weerspiegelde. Cupido liet ‘m in miljoenen scherven vallen. En al die scherven maakten, zoals ze gewend waren, alles om zich heen mooi door op te bloeien in beeldige klokjes: Campanula.
  • Potlelie is een statige, aristocratie woonplant met een geschiedenis die eeuwen teruggaat en staat voor de menselijke connectie met het goddelijke.