Hebben jullie ook zo’n zin in het voorjaar? Wij wel! Hierbij wat tips voor de komende periode.Bent u hulp nodig? Heeft u vragen? Wij horen het graag.

Algemene tuinverbetering

Februari is veelal een vrij droge maand. Ideaal om allerlei onderhoudsklussen in de tuin te doen, zoals de aanleg of verbetering van paden en terrassen, het plaatsen van een schutting, pergola of speeltoestellen voor kinderen.

schutting - kopie (2)

Water geven

Groenblijvende bomen en struiken blijven ’s winters water verdampen. Geef ze bij langdurige droogte daarom water als het niet vriest en de grond vorstvrij is (hoezo vorst?). De planten kunnen moeilijk vocht opzuigen als de grond bevroren is. Dit kan leiden tot verdroging. Dit verschijnsel treedt vooral op bij felle ochtendzon en zogenaamde ‘kale vorst’ (een niet door sneeuw bedekte bodem). Scherm de planten dan tijdelijk af met tuinvlies.

 

Wieden

Onkruid kan al flink opschieten, vooral straatgras en andere eenjarige soorten. Verwijder dit met de hand. Door te schoffelen kunt u de wortels van uw sierplanten beschadigen.

 

Maak nestkastjes schoon

Een grondige schoonmaakbeurt zorgt dat eventueel overlevend ongedierte uit het kastje wordt verwijderd zodat nieuw broedsel daar geen last van heeft.

 

Gazon herstellen of verbeteren

Vanaf eind februari kunt u het gazon prima herstellen. Zoden leggen kan altijd tijdens niet-vriezend weer en u kunt plekken inzaaien. Als er steeds een bepaalde ‘loop’ inslijt in uw gazon, kunt u daar misschien beter bijvoorbeeld stapstenen aanbrengen.

gazon - kopie (2)

Bomen rooien

Dit is de beste tijd om bomen te rooien. Laat het rooien van grote bomen over aan een vakman/boomverzorger. Die heeft er het juiste materieel voor en weet precies hoe eventuele schade kan worden voorkomen. Zorg wel voor een kapvergunning.

bomen_kappen - kopie (2)