Heerlijk, fruit uit eigen tuin! Als je erover denkt een fruitboom of –struik in je tuin te zetten, bestel hem dan nu. November is de periode dat hij de grond in kan. Oriënteer je, want de keuze is enorm. Wil je een struik, hoog- of halfstamboom of leifruit voor schutting of pergola?

 

Pioenrozen

Staat je pioenroos niet goed? Nu is de tijd om hem te verplanten. De meest gemaakte fout bij pioenrozen is dat ze te diep worden geplant en op arme en droge grond worden gezet. Een pioen houdt van voedselrijke, vochthoudende grond en voldoende zon. Geef organische mest of kunstmest met een laag stikstofgehalte. Doe dit één keer zodra de scheuten boven komen en nog een keer na de bloei. Grote kans dat het nu goed gaat!

 

 

kleur van vreugde en geluk

Geel verwarmt en stimuleert. Het is de kleur van vreugde en geluk. Gele bloeiers in de tuin in septemer zijn Coreopsis verticillata (meisjesogen), Zonnehoed (Rudbeckia) en de fraaie laatbloeier Helianthus (filmpje).

 

Uien en knoflookteentjes

Beetje experimenteren is leuk! Plant eens uien (foto) en knoflookteentjes in je tuin. Daar is het in september of oktober de goede periode voor. Zet ze met het puntje naar boven net onder de grond. Doe je er niets aan, dan vormen ze volgend jaar witte bloemen. Ze zijn eetbaar en misstaan niet in salades en soepen.