Tuinplannen maken

Februari staat niet bekend als de meest droge maand. Daarom is deze maand een super moment om bezig te gaan met de nieuwe tuinplannen.

Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van paden of terrassen. Vindt u zichzelf nu niet echt een handige Harry, zorg dan dat u tijdig een hovenier inschakel. Zij hebben ook drukke agenda’s en kunnen niet elk gewenst moment in uw tuin beginnen.

Tuinagenda maken

Merkt u dat u vaak te laat bent met het onderhoud in je tuin? Maak dan nu al een tuinagenda! Schrijf de belangrijkste klussen alvast op en plak dit desnoods als geheugensteuntje op de koelkast.

 

Heesters snoeien

Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Meer licht en lucht bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden. 

 

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag – de verdikking bij de takaanzet – blijft zitten.

 

Fruitbomen

Snoei fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei – juni vanwege loodglansaantasting.

 

Klimop

Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia)wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).